Offline in een online maatschappij
Oke, online zijn heeft zo zijn voordelen. Je kan snel en makkelijk met elkaar contact hebben en gemakkelijk een foto, filmpje of interessant artikel delen. Ook heb je een enorme toegang tot informatie en kun je gericht die informatie of antwoorden zoeken die de nodig hebt. Je kan mensen volgen in hun weg of wordt geïnspireerd door wat mensen doen of hebben gemaakt en als je wilt weten hoe je een badkamer kraam moet repareren, dan zoek je dat gemakkelijk op met een ‘how to do’ filmpje. Ook kan het internet je gerichte informatie of producten laten zien, waar jij eerder naar zocht. Op zich positieve dingen dus, maar er is ook zeker een keerzijde. Want laten we heel eerlijk zijn, we slaan soms echt een beetje door.
Online zijn wordt iets vervelends als het een ‘moetje’ wordt. Dus als er van jouw verwacht wordt dat je binnen een half uur reageert. Of als mensen te snel conclusies trekken, als jij later bent met je reactie. Dus als jij na een uur niet gereageerd, dat mensen dan denken: ‘oh, het gaat vast niet goed met hem of haar, want ik krijg geen reactie’.
Het wordt iets vervelends als er een (bewuste of onbewuste) groepsdruk ontstaat. Je ziet dat duidelijk terug in whatsapp groepen, waarin op een gegeven moment de toon is gezet en iedereen wordt geacht daarin mee te doen. Dus bijvoorbeeld als er iemand jarig is en iedereen geacht wordt te feliciteren in die groep. Niet omdat iedereen er zelf aan dacht dat die persoon jarig is, maar omdat iedereen dat in de groep doet. Er lijkt op die manier geen ruimte te zijn voor jouw eigen manier van feliciteren. Bijvoorbeeld via een persoonlijk berichtje, een handgeschreven kaart of een bezoekje. Want als je niet ook een felicitatie overbrengt in de whatsapp groep, zou het wel eens kunnen zijn dat de rest je asociaal vindt. (Niet wetende dat jij allang een kaartje in de brievenbus hebt gedaan).
Social media geeft ons een vertekenend beeld. Want ja, iedereen kan mooie foto’s en filmpjes maken, maar is dat ook echt hoe is het of gaat? Is dat de realiteit? Het gekke is dat bijna altijd alleen het geluk wordt gedeeld. (‘Kijk mij eens op reis in Thailand, of zie hier dat ik de nieuwste schoenen heb gekocht’) Tegenslag of verdriet zien we nauwelijks op social media want je gaat toch niet je vuile was buiten hangen? (Of wel, maar daarover later meer) Dit past ook een beetje in het straatje van vragen aan iemand ‘Hoe gaat het?’ maar eigenlijk niet willen of kunnen horen als iemand zou zeggen: ‘Eigenlijk niet zo goed’. We verwachten dat iemand ‘goed’ antwoord. Maar wat als het niet goed met je gaat? Je durft het bijna niet te zeggen. En al helemaal niet als iemand net een heel verhaal heeft gedaan van alles wat succesvol gaat in zijn of haar leven. Maar het is dus wel een vertekend beeld.
Dan nog de ‘over load’ aan informatie. Want als je nagaat hoeveel informatie je op een dag binnen krijgt via je telefoon is dat echt veel. Denk maar eens aan al die whatsapp berichten, mensen die je volgt via facebook of instagram, het nieuws maar ook andere apps die je op je telefoon hebt gezet. Het gekke is dat het ook verslavend werkt, want als je er eenmaal aan bent begonnen, smaakt het naar meer. De drive naar nog meer willen weten of zoeken, is groot en je zou dat verslavend kunnen noemen. Hoeveel mensen pakken niet elke 5 of 10 minuten hun telefoon erbij? De vraag is alleen, wanneer sta je dan uit? Als je slaapt? Maar dan gaat je lichaam alles verwerken van de dag en staat het ook niet uit. Tijd dus om meer uit-staan momenten te creëerden op een dag.
8 Tips voor meer offline leven
1. Krijg inzage in je telefoongebruik
Hoe vaak en hoe lang gebruik je eigenlijk je telefoon? Om een verandering te maken, is het handig om wat meer te weten over je daadwerkelijke telefoongebruik. Gebruik de app: ‘moment’ die bijhoudt hoeveel tijd jij actief bent op je telefoon. Je kan voor jezelf een limiet instellen per dag en de app geeft een seintje als je de ingestelde tijd hebt gehaald. Nu denk je misschien ‘o nee, niet alweer een app’, ik wil juiste minderen. Wees gerust, een eierwekker werkt zeker ook.
2. Leg je telefoon uit het zicht
Alles wat binnen handbereik ligt, zul je eerder pakken. Dus help je zelf een beetje en leg je telefoon op een plek waar je geen zicht op hebt. In je tas bijvoorbeeld of een andere kamer in huis. Zo zul je minder snel geneigd zijn om je telefoon te pakken en kun je bewuster en gerichter verder met wat je aan het doen bent. Ook als je de deur uit gaat, kun je af en toe je telefoon een tijdje thuis laten.
3. Een avond (of dag) zonder scherm afleiding
Kijk je vaak televisie of een film in de avond? Kies er dan eens voor om een ander programma te hebben. Spreek af met een vriend of vriendin om een stuk te wandelen, ga lekker sporten, doe een drankje in de stad, neem een uitgebreid bad of lees een boek. Ga eens aan de slag met iets wat je al lange tijd wilt doen en laat de televisie en telefoon uit. Zo heb je je volledige aandacht bij het gene dat je aan het doen bent.
Tip: informeer anderen hierover. Zo hoef jij je niet ‘schuldig’ te voelen dat je niet antwoord en weten zij waar ze aan toe zijn. Misschien werkt het zelfs nog inspirerend.
4. Kijk eens gericht om je heen ipv op je telefoon
Zodra we in de bus of trein zitten, gaan we massaal op de telefoon. Waarom? Geen idee. Want kijk eens om je heen ipv op je telefoon. Je zult meer dingen zien of opmerken. We zijn haast vergeten hoe het is om even ‘niets’ te doen. Maar hoe heerlijk is het om even weg te dromen? Even een oplaad momentje te hebben.
5. Zorg voor andere afleiding dan de telefoon
Heb je lunchpauze of een momentje waarop je aan het wachten bent? Zorgt dat je iets anders mee hebt om te doen. Stop bijvoorbeeld een boek in je tas, zodat je een stukje kunt lezen. Of neem een appel mee en eet een appel tijdens een wacht momentje. Het is vaak automatisme dat je naar die telefoon grijpt. Maar automatisme kun je prima veranderen naar iets anders.
6. Zet je geluid uit
Wordt je ook gek van de hele dag al die geluidjes bij een nieuw bericht of appje? Zet het geluid uit en kijk alleen wanneer jij dat wilt. Beperk je jezelf tot een aantal momenten per dag. Bijvoorbeeld 1x in de ochtend, in de middag en in de avond.
7. Organiseer je telefoon
Verwijder alle overbodige apps van je telefoon, of apps die je niet meer nodig hebt of teveel energie kosten. Wees hierin kritisch en maak een onderscheid. Zelf gebruik ik mijn telefoon vooral functioneel. Dus voor het uitzoeken van de route met de trein, internet bankieren, whatspp (voor het afstemmen van zaken) en de belfunctie. Ga eens door je contacten lijst en verwijder mensen waar je geen contact meer mee hebt. Dat ruimt lekker op en zorgt voor rust in je hoofd.
8. Ga eens terug in de tijd
Doe eens een aantal dingen die je normaal gesproken via je telefoon doet, op een andere manier. Ga eens verjaardagskaarten schrijven ipv een appje te sturen, stuur eens een brief via de post, ipv een e-mail. Schrijf je boodschappenlijstje eens uit op een papiertje ipv met je telefoon door de winkel te lopen.
Hopelijk dragen deze tips eraan bij om wat meer ‘offline’ te leven in een ‘online maatschappij’.
Wil je samen eens kijken naar hoe je wat meer ‘offline’ kunt leven? Ik kijk graag met je mee en nodig je van harte uit voor een inzichtgesprek of wandelcoachings traject. Samen werkt nou eenmaal aanmoedigend en misschien kom je op ideeën die je zelf nooit had bedacht.
Geen blog missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en wordt herinnert als er een nieuwe blog verschijnt.